De svenska damerna lyckades ta silver i stafetten efter fina insatser av samtliga åkare, men många blev nog överraskade över den nivå som Ebba Andersson höll på tredjesträckan. På fredagen är det dags för herrarnas stafett och även här har Sverige en god medaljchans.

Stafettlagen har blivit uttagna och det ser på förhand ut att bli en tuff kamp mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland. De första två sträckorna är i klassisk stil, medan de avslutande sträckorna är i fristil. Så här ser lagen ut:

Sverige:
1) Daniel Richardsson
2) Johan Olsson
3) Marcus Hellner
4) Calle Halfvarsson

Norge:
1) Didrik Tønseth
2) Niklas Dyrhaug
3) Martin Johnsrud Sundby
4) Finn Hågen Krogh

Finland:
1) Sami Jauhojärvi
2) Iivo Niskanen
3) Lari Lehtonen
4) Matti Heikkinen

Ryssland:
1) Alexander Bessmertnykh
2) Andrey Larkov
3) Alexey Chervotkin
4) Sergey Ustiugov

Hur slutar stafetten?

Jag tror att stafetten blir en rysare. Norge och Ryssland är favoriter i mina ögon, men både Sverige och Finland kan blanda sig i guldstriden. Jag tror att Finland kommer att starta urstarkt för att ge Lari Lehtonen och Matti Heikkinen bra utgångsläge mot Sverige, Norge och Ryssland. Finlands svagaste kort finns på tredjesträckan och Matti Heikkinen har varit ojämn. Om det ska räcka till guld så måste Jauhojärvi och Niskanen ordna ett enormt försprång. Även om Niskanen lämnar över till Lehtonen med ett stort försprång så blir det svårt att åka på egen hand när man vet att Sundby och Hellner jagar.

Ryssland har ett starkt lag. Bessmertnykh och Larkov kom 4:a respektive 5:a på 15 km klassiskt. Dyrhaug och Tønseth kom 3:a respektive 5:a (delad 5:e-plats med Larkov) så Norge har också ett starkt lag i de klassiska sträckorna. Sverige har det svagaste laget när man ser till de klassiska sträckorna, trots att Olsson och Richardsson ändå hade rätt bra tävlingar på 15 km klassiskt. Nyckeln för Sverige blir att hålla sig kvar i toppstriden efter de klassiska sträckorna.

Jag tror att tredjesträckan avgör stafetten. Sundby har chans att dra ifrån Finlands och Rysslands svagaste kort. Chervotkin är en supertalang som har gjort bra resultat tidigare, men han ska inte kunna konkurrera med Sundby eller Hellner. Lari Lehtonen har tagit stora kliv i utvecklingen, men han är ännu inte tillräckligt bra för att kunna hänga med Sundby. Hans bästa tävling gjorde han i Skiathlon där han kom 9:a. Under säsongen har Lehtonen flertalet placeringar mellan plats 15-25 i världscupen. En ganska jämn åkare utan de riktiga topparna alltså.

Sverige har överlag ett ganska stabilt lag. Frågan är om någon har träffat in den riktiga formtoppen? Klarar Richardsson och Olsson av att hänga med i den förväntade snabba starten? Klarar Halfvarsson av en eventuell spurtstrid mot Ustiugov? Jag tror absolut att Sverige har mycket goda medaljchanser, men jag är inte så säker på att det räcker till guldmedalj.

Mitt slutresultat:
1) Norge
2) Ryssland
3) Sverige
4) Finland

Bäst odds på stafetten

Så här ser vinnaroddsen ut hos Mobilbet, Unibet och LeoVegas Sport. Mobilbets odds listas först:
Norge: 1.45 – 1.55 – 1.55
Ryssland: 3.20 – 3.25 – 3.25
Sverige: 6.10 – 7.50 – 7.50
Finland: 15.00 – 11.00 – 11.00
Frankrike: 65.00 – 61.00 – 61.00

Ett alternativ att spela på vinnare är att spela på placeringarna 1-3. Oddsen blir givetvis lägre, men det är ett säkrare spel. Här nedanför är oddsen hos Mobilbet, Unibet och LeoVegas.
Norge: 1.05 – 1.07 – 1.07
Ryssland: 1.15 – 1.20 – 1.20
Sverige: 1.71 – 1.60 – 1.60
Finland: 2.35 – 2.25 – 2.25
Frankrike: 8.00 – 8.00 – 8.00

Vilka odds är spelvärda? Jag lägger en slant på Norge som vinnare. 1.55 känns som ett bra odds för det spelet. Mobilbet har ett så kallat superodds på Sverige för en pallplacering. 1.71 gånger pengarna känns spelvärt, speciellt när konkurrenterna endast erbjuder 1.60 gånger pengarna. Jag är lite sugen på att lägga en liten slant på Finland också. Jauhojärvi och Niskanen har bra form och kommer ge allt för att Lehtonen och Heikkinen ska få bra utgångslägen. Det kan räcka till medalj och då är 2.35 gånger ett ganska bra odds.